Over ons

De Stichting Volkstuinen in Nederland (SVIN) is in de jaren tachtig door de Landelijke Vereniging voor Tuinverenigingen (AVVN) opgericht om nieuwe tuinenparken op te richten en te beheren. In 2017 is de stichting omgevormd tot beheer en onderhoudsorganisatie van tuinenparken. Door de betrokkenheid van het AVVN bij de oprichting kon de stichting gebruik maken van de aanzienlijke kennis die deze organisatie heeft op het gebied van beheer en onderhoud van tuinenparken. en het functioneren van tuinverenigingen. Via de detachering van medewerkers van het AVVN blijft de stichting over deze belangrijke kennis en ervaring beschikken.

 

Extreem waardevol, grof onderschat en schokkend onbekend, zo heeft voormalig voorzitter van het AVVN – Chris Zijdeveld - de volkstuinen beschreven en SVIN onderschrijft dit.

 

SVIN staat voor kwaliteit van het tuinieren en kwaliteit van volkstuinparken. In onze visie speelt een tuinvereniging een centrale rol bij het beheer en onderhoud. In de praktijk is dit een efficiënte en effectieve werkwijze gebleken. De tuinvereniging is onze onderhuurder en geeft tuinen aan leden van de vereniging in gebruik.

Tuinenparken zijn naar onze mening belangrijke groene plekken in een gemeente. Via het onderhoud willen wij de biodiversiteit vergroten. Dat kan uitstekend kan, blijkt uit het begeleidingsproject Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van het AVVN. Tuinenparken worden dankzij de inzet van vrijwilligers van verenigingen omgetoverd tot waardevolle ecologische plekken in de gemeente. 

 

Door onze werkwijze kunnen wij de kosten voor alle partijen zo laag mogelijk houden.

 

SVIN heeft een bestuur dat uit vrijwilligers bestaat en vier medewerkers in dienst.